Jak opravit stan

Ani nemrknete a je tam! Díra v tropiku nebo podlážce. A to jste přitom dělali vše pro to, aby k poškození stanu nedošlo. Co teď s tím?

 

Drobné trhliny zvládnete opravit sami

Pokud si všimnete díry menších rozměrů, nepanikařte a zalepte ji voděodolnou lepicí páskou. K sehnání je také opravná sada na stany, která obsahuje různě velké záplaty. Lípnete je na trhlinu a máte hotovo.

 

LOAP tip: Drhnoucí zip přejeďte mýdlem nebo voskem. Pofrčí jako po másle.

 

Když švy netěsní, zalepte je

Špatně těsnící švy mohou způsobit pěknou paseku. I na ně ale vyzrajete. Potřete je lepidlem na švy, které bývá součástí opravné sady, případně ho seženete i samostatně. Lepidlem švy znovu utěsníte a vezmete vodě vítr z plachet. Lepidlo využijete nejen na podlepení švů, ale i k zacelení menších trhlin. Kromě stanů s ním opravíte i batohy nebo oblečení.

 

Noste u sebe náhradní pruty

Konstrukce patří vedle tropika a podlážky k nejnamáhanějším částem stanu, a tak se není čemu divit, že se čas od času nějaký prut zlomí. Nejsnadnější je, když máte po ruce náhradní tyče ke stanu. Někdy je koupíte společně se stanem, jindy je seženete u prodejce nebo přímo u výrobce. Když je nemáte, omotejte zlomenou tyčku lepicí páskou. Při troše vůle tohle provizorní řešení vydrží do doby, než se vrátíte domů.

 

LOAP tip: Hodit se vám může i náš článek Jak opravit stan a pečovat o něj nebo tipy, k čemu jsou dobré jednotlivé díly stanu.

 

S rozsáhlým poškozením zajděte do opravny

Jestli váš stan dostal zabrat tak, že ho nezachrání ani opravná sada, ani lepicí páska, dejte ho do opravny. V opravně se zpravidla zacelují trhliny, mění podlážky, pruty a zipy, našívají se nová poutka a nanáší impregnace. Před opravou ale zvažte, zda se vám vyplatí. Někdy je lepší pořídit nový stan než spravovat starý.

 

Prohlédněte si stany LOAP

Pokud přemýšlíte spíše o koupi nového stanu, přečtěte si náš článek Jak vybrat vhodný stan, nebo si rovnou vyberte z naší nabídky stanů pro 2 až 6 osob: