Jak funguje princip tří vrstev outdoorového oblečení

Cibulový systém vrstvení funkčního oblečení vychází z myšlenky postupného nabalování různých druhů oděvu. Cílem je zajistit maximální tepelný komfort a udržet stabilní tělesnou teplotu. Správné vrstvení funguje za předpokladu, že používáte funkční prádlo, nemícháte pořadím vrstev a v každé vrstvě použijete oblečení navržené právě pro danou vrstvu.

 

Pánské funkční prádlo1. Sací vrstva = funkční prádlo

Sací neboli transportní vrstva je v přímém kontaktu s pokožkou a pomáhá tělu udržovat přirozené mikroklima. Patří sem termoprádlo (funkční triko s dlouhým rukávem, termo spodky), které velmi dobře odvádí pot od těla a předává ho další vrstvě k odpaření. Výhodou je, že ačkoli sací vrstva pot nasaje, neabsorbuje ho. Místo toho ho okamžitě pošle dál. Díky tomu zůstává funkční prádlo suché, nestudí a vy budete v teple.

 

LOAP tip: Přečtěte si více o výhodách zimních termo triček a termokalhot v našem článku 7 pádných důvodů, proč nosit funkční termoprádlo.

 

Pěkně v teple, bez omezení v pohybu

Sací vrstva je velmi pohodlná, co se nošení týče, neboť zcela přirozeně kopíruje pokožku. Hravě k ní přilne a umožní vám volný pohyb bez omezení. Skvěle fungují i ploché švy, které vůbec necítíte. Přilnavost termoprádla je nezbytným předpokladem pro správnou funkci sací vrstvy.

 

Prohlédněte si aktuální kolekci funkčního prádla:

 

Dámské funkční prádlo2. Izolační vrstva = funkční mikiny a outdoorové svetry

Izolační vrstva přebírá od sací vrstvy pot a posílá ho do další fáze. Musí být proto dostatečně prodyšná. Zároveň brání úniku tělesného tepla a jeho přebytečné množství opět předává k odpaření

 

Brání úniku tepla a zároveň odvádí pot

Izolační vrstva se vyrábí z kvalitních vláken, která mohou v teplejších dnech sloužit i jako vrstva svrchní, protože mají skvělé termoizolační vlastnosti a některá jsou také větruvzdorná. Typickým představitelem této vrstvy jsou termo mikiny a technické outdoor svetry. Jsou lehké, měkké, prodyšné, hřejivé a vodoodpudivé

 

Prohlédněte si aktuální kolekci funkčních mikin a svetrů:

 

LOAP tip: V čem se liší jarní nebo letní mikina od zimní mikiny? Zjistěte víc v našem článku Co je to gramáž a jak podle ní vybrat mikinu?

 

Pánské softshellové bundy3. Svrchní vrstva = softshellové bundy a kalhoty

Poslední vrstva plní ochrannou funkci před vnějšími vlivy jako déšť, vítr a sníh. Voděodolnost je velmi důležitý aspekt, který zabezpečuje bezproblémový chod spodních vrstev. Svrchní vrstva je tedy skvělým vnějším izolátorem, ale zároveň je dostatečně prodyšná, aby mohla převzít nahromaděný pot a teplo a odpařit je pryč.

 

Ať neprochladnete a zůstanete v suchu

Stejně jako izolační vrstva by měla odvádět pouze přebytečné množství tělesného tepla. V opačném případě hrozí prochladnutí a činnost ostatních vrstev přijde vniveč. V zimě používejte bundy s nepromokavou membránou nebo zátěrem a integrovaným ventilačním systémem.  Při méně náročných klimatických podmínkách můžete používat také softshellové bundy. Začněte se správně oblékat a užívejte si maximální pohodu nejen při sportu, ale třeba při venčení psa.

 

LOAP tip: Při výběru softshellové bundy by se vám mohli hodit informace z našich článků Jaký vodní sloupec bundy: 3000, 5000 nebo 8000 mm? 
LOAP tip: Aby vám vaše současné softshellové oblečení vydrželo co nejdéle, určitě oceníte návod, Jak prát softshell a pečovat o něj a Impregnace funkčního oblečení: Proč je dobrá a jak na ni.

 

Prohlédněte si aktuální kolekci softshell bund a kalhot: