Impregnace funkčního oblečení: proč je dobrá a jak na ni

Dámské softshellové oblečeníJeště před pár měsíci jste se radovali, že vás softshellová bunda nebo softshell boty i za deště udrží v suchu, ale teď to vypadá, že jejich schopnosti selhávají? Neházejte ručník do ringu: nejspíš jen nastal čas sáhnout po impregnaci na softshell. Pokud chcete, aby vaše zimní a softshellové oblečení nebo outdoor boty správně fungovaly, věnujte jim čas od času důkladnou péči. Vyplatí se to.

 

Aktualizace 2021: Prohlédněte si nejnovější kolekci softshell oblečení LOAP – barevné pánské softshellové bundy a dámské softshellové bundy.

 

Proč softshell oblečení časem ztrácí své schopnosti?

Lidské tělo při pohybu nevylučuje jenom vodu, ale také soli a tuky. Tyto látky postupně funkční membránu znečišťují a zhoršují její schopnost odolávat nepříznivému počasí.

 

TIP: Pokud máte novou softshellku a je vám v ní zima, zajímat by vás mohl článek Jak funguje princip tří vrstev funkčního oblečení.

 

Impregnace na bundy do pračky vs. ve spreji

Pro impregnaci na bundy si zajděte do obchodu se sportovními či outdoorovými potřebami. Prodávají se dva druhy přípravků: Buď se impregnace oblečení přidává přímo do pračky (často jako 2v1 spolu s pracím práškem na softshell), nebo se prodává v rozprašovači a na oblečení se stříká po praní.

 

LOAP tip: Impregnujte raději pouze vyprané oblečení. V opačném případě naimpregnujete také špínu, kterou pak odstraníte jen velmi těžko. 

 

Nalít impregnační přípravek do pračky je sice jednodušší a rychlejší, víc výhod tahle metoda ale nemá. Přípravek se totiž při praní dostane i na vnitřní stranu oděvu, kde může mít negativní vliv na prodyšnost. Pokud si tedy z funkční softshellové bundy nechcete vyrobit pláštěnku, ve které se člověk hned zpotí, sáhněte raději po impregnaci na softshell ve spreji. Kvalitní přípravek seženete např. ve Sportisimu od 250 Kč.

 

Impregnaci na softshell máte? Pojďme na věc

Impregnaci je vhodné používat preventivně, většinou se to dělá po každém druhém nebo třetím praní. Outdoorová výbava se samozřejmě nepere tak často jako běžné oblečení. Pokud ji nosíte spíš příležitostně na víkendové túry, nejspíš ji dáte do pračky tak 4–7x do roka. Před praním nezapomeňte mrknout na cedulku od výrobce, ať víte, na kolik stupňů a na jaký program oblečení prát.

 

  1. Funkční bundu nebo kalhoty nechte po praní lehce proschnout.
  2. Impregnaci na oblečení nanášejte tak dlouho, dokud ji textilie bude schopná absorbovat. Většinou to bývá do chvíle, než se na povrchu začnou vytvářet malé loužičky.
  3. Lepšímu vstřebávání můžete pomoct i tak, že přípravek rozetřete houbičkou či hadříkem

 

LOAP TIP: Pokud se chcete dozvědět víc o praní funkčního oblečení, věnujte pár minut našemu článku Jak prát softshell a pečovat o něj.

 

Dámské zimní botyA co impregnace na outdoorové boty?

Nezapomínejte impregnovat také outdoorové boty, které zvláště na podzim a v zimě dostávají zabrat. Na rozdíl od funkčního oblečení se boty impregnují ještě před prvním nošením. Impregnace totiž brání pronikání vlhkosti a nečistot do obuvi.

 

Při výběru přípravku berte ohled především na materiál, ze kterého jsou boty vyrobené. Zatímco na kožené boty se většinou používá krém nebo vosk, na boty ze semiše, nubuku a dalších textilních materiálů vám v prodejně doporučí sprej.

 

Boty je vhodné impregnovat zhruba 1x za 2 týdny, případně pokaždé, kdy jejich svrchní část začíná nasávat vodu. Impregnaci bot ani oblečení neprovádějte na dlaždicích, pořádně by to na nich potom klouzalo.  :-) Impregnujte je buď venku, příp. si pod boty dejte např. karton.

 

LOAP tip: Přečtěte si také další tipy na péči o boty – jak se starat o kožené boty i syntetiku.

 

 Vyberte si softshell oblečení LOAP: