K čemu jsou dobré jednotlivé díly stanu

Od dob indiánských týpí a socialistických áček prošly stany obrovským vývojem. Slavný apačský náčelník Inču-čuna by žasl nad vychytanými detaily, díky kterým je stanování mnohem příjemnější. Pokud se ve stanech moc nevyznáte, ale uvažujete o koupi nového, seznamte se s jeho nejdůležitějšími částmi. V tomto článku také zjistíte, jak stan co nejsnáze postavit a pečovat o něj.

 

Vnější stan neboli tropiko

Dnes se vyrábějí většinou tzv. dvouplášťové stany. Skládají se ze dvou samostatných částí – tropika a vnitřního stanu. Tropiko je vnější plášť, který chrání vnitřní stan zejména před promoknutím. Bývá ošetřené voděodolnou úpravou, a to buď zátěrem, nebo silikonem. Tropiko mívá také lepené švy, aby se skrz ně nedostala voda.

 

LOAP tip: Pro stanování v mírném podnebí stačí mít vodní sloupec tropika v rozmezí 1000–3000 mm.

 

Kromě ochrany před deštěm plní tropiko ještě jednu důležitou funkci. Nedotýká se vnějšího stanu, a tak mezi nimi vzduch volně proudí a vysušuje vlhkost, která vzniká už jen tím, že jste ve stanu. Vlhkost se z vnitřního stanu odpařuje na stěny tropika, odkud stéká dolů. Prouděním vzduchu se vysoušení urychluje.

 

Vnitřní stan

Vnitřní stan se vyrábí z prodyšného materiálu, aby se v něm nedržela vlhkost. Zpravidla bývá ze síťoviny nebo tenké látky. Vnitřní stan většinou postavíte i bez tropika, čímž získáte vzdušnější příbytek. Myslete ale na to, že když začne náhle pršet, budete mít uvnitř potopu. Tropiko proto mějte vždy po ruce, abyste předešli vyplavení.

 

Podlážka

Nezbytnou součástí vnitřního stanu je podlážka. Při nákupu jí věnujte zvýšenou pozornost. Během kempování totiž dostává pořádně zabrat, takže by měla být z odolného a nepromokavého materiálu. Ideálními tkaninami pro výrobu podlážky jsou polyester a polyamid. Všímejte si také hodnot vodního sloupce a chtějte minimálně 5000 mm

 

Nosná konstrukce

Na nosné konstrukci stan doslova stojí a padá. Pro nenáročné a méně časté kempování si vystačíte s laminátovou konstrukcí, která je buď ze sklolaminátových, nebo durawrapových prutů. Náročnější turisté volí spíše duralové tyče, které jsou odolnější a lehčí.

 

LOAP tip: O konstrukci se dozvíte víc v článku Jak vybrat vhodný stan.

 

Apsida vs. předsíňka

Každý úložný prostor ve stanu se počítá. Zejména když jste mokří a od bahna. Pokud má váš stan apsidu nebo předsíňku, nechte špinavé věci v tomto prostoru, ať si nenosíte nepořádek do spací části.

Rozdíl mezi apsidou a předsíňkou spočívá v konstrukci. Apsidu vytvoříte oddálením části tropika od vnitřního stanu a ukotvíte ji pouze kolíkem. Naopak předsíňka má vlastní nosné pruty. Při dodržování bezpečnostních pokynů v ní dokonce uvaříte. Na rozdíl od apsidy bývá prostornější.

 

Vchod do stanu

Vchodem nejenže se dostanete do stanu, ale také díky němu vyvětráte. Vstup mívá dvoje „dvířka“ – vnější z nepromokavého materiálu a vnitřní tvořené moskytiérou. Je dobré, když je vstup do stanu krytý apsidou nebo předsíňkou, protože za deště můžete zapnout pouze moskytiéru. Stan bude stále větrat a nebude v něm na padnutí.

 

Menší outdoorové a turistické stany pro 2 až 3 osoby mají zpravidla jeden vchod. Větší stany (pro 3 nebo 4 osoby) a rodinné stany mohou mít dva i více vstupů. Stany s více vstupy se lépe větrají, protože vytvoříte průvan. Vstup navíc se hodí i za špatného počasí. Je-li jeden ze vchodů v závětří, využívejte ho pro vstup do stanu.  

 

Větrací otvory

Další důležitou částí stanu jsou větrací otvory. Přivádějí do stanu čerstvý vzduch a odvádějí vlhkost. Měly by jít zevnitř zavřít, aby jimi do stanu nenapršelo.

Až si příště půjdete pro nový stan, nestyďte se prodavače pořádně vyzpovídat. Vyptejte se na vodní sloupec tropika i podlážky. Zjistěte, kolik má stan větracích otvorů i z jakého materiálu jsou nosné pruty. Odpovědi vám pomohou vybrat správný stan.

 

Jak postavit stan snadno a rychle

Kam s ním? Odpověď na tuto nerudovskou otázku je prostá. Pro postavení stanu je ideální rovná plocha bez kamenů, kořenů a jiných předmětů. Nežijeme však v ideálním světě, a tak je občas poněkud obtížné takové místo najít.

 

LOAP tip: Stavíte-li stan na svahu, umístěte ho vchodem dolů, ať vám do něj po nočním dešti voda nenateče dovnitř.

 

Někdy musíte místo vyčistit od větviček, šišek apod. Samozřejmě to nikdy nebude dokonalé, ale je nutné se zbavit největších potížistů, abyste se nemuseli o podlážku příliš strachovat. Také si určitě nechcete připadat jako princezna na hrášku a probdít celou noc kvůli kameni v zádech.

Pokud stavíte stan poprvé, buďte trpěliví a s jednotlivými částmi nemanipulujte silou, aby nedošlo k jejich poškození.

 

LOAP tip: Vybalte stan ještě doma a zkuste ho postavit nanečisto. Ušetříte čas i nervy.

 

Rovná plocha není to jediné, co byste měli mít při stavění stanu na paměti. Důležitá je také ochrana před UV zářením. Vy sice toužíte nachytat bronz, ale UV záření snižuje životnost nepromokavého zátěru stanu. Doporučujeme vám umístit stan do míst, kde nebude příliš vystaven přímým slunečním paprskům. Ten kousek k vodě určitě ujdete.;-)

 

Jak se starat o stan

Koupí stanu často začínají úžasné zážitky, které si pamatujete celý život. Aby nám jich stan přinesl co nejvíc a byl v dobré kondici, měli bychom o něj správně pečovat. Během pobytu proto dbejte na důsledné větrání stanu. Zejména po probuzení stan pořádně vyvětrejte. V noci se totiž uvnitř stanu sráží vlhkost, která se drží ve stěnách. To samé platí i v případě, že stan zmokne.

 

Důkladné vysušení je nezbytné. Pokud stan nenecháte uschnout, začne zapáchat a můžete přilákat i plíseň. A takovou nocležnici vedle sebe určitě nechcete. :-)

 

Samozřejmě nastanou situace, kdy stan balíte za deště ve velkém spěchu. To se suší opravdu těžko. Máte-li v autě dostatek místa, třeba volná zadní sedadla, můžete stan alespoň částečně rozložit na ně. Bohužel tolik místa člověk většinou nemá, a tak stan musí do cestovního obalu. Nic se neděje, ale po příjezdu ho musíte okamžitě rozložit a nechat vyschnout. Pokud máte dost místa, je dobré stan znovu postavit a nechat ho větrat. Když tolik místa nemáte, přehoďte ho přes sušák na prádlo.

 

LOAP tip: Stan doma rozbalte i v případě, že jste ho sušili už před zabalením, a nechte ho opravdu důkladně uschnout.

 

Každé kempování jednou skončí a na řadu přichází úklid. Před sbalením stanu si dejte tu práci a očistěte ho od nečistot. Drobné nečistoty nemusí být na první pohled viditelné, a tak má člověk tendenci stan rovnou sbalit a vyndat ho až další sezonu. To stanu neprospívá a může se to podepsat na jeho funkčnosti.

 

Chopte se houbičky nebo měkkého hadříku a za pomoci vlažné vody omyjte tropiko. Poté se vrhněte na podlážku, ze které ale nejprve odstraňte velké nečistoty. Dovnitř stanu často nanosíte listí, jehličí a další přírodní poklady, nemluvě o nezvaných hmyzích hostech, jejichž mrtvolky se pak povalují v rozích stanu. Jakmile tenhle sajrajt dostanete ze stanu, podlážku opláchněte stejně jako tropiko. Poté nechte stan uschnout.

 

LOAP tip: Stan neperte v pračce.

 

Písek a prachové částice se dostanou všude a zabrat dostávají i zipy. Drobné nečistoty snadno odstraníte třeba starým kartáčkem na zuby nebo na ruce. Pokud se vám zdá, že zipy nejezdí plynule, navoskujte je. Budou drandit jako nové. Kolíky od hlíny omyjte teplou vodu a houbičkou nebo kartáčkem.

 

LOAP tip: Když vás stan ztrácí nepromokavou funkci, naimpregnujte ho.

 

Drobné trhlinky si dokážete opravit sami

Ať už se vám to líbí, nebo ne, občas se bohužel ve stanu objeví díra. Může být kdekoli a páchat různě velké neplechy, ale vždy je nutné ji co nejdříve zastavit. S drobnými trhlinkami si poradíte sami. Stačí s sebou vozit krabičku poslední záchrany pro stany. Dá se sehnat ve sportovních obchodech a většinou obsahuje záplaty a lepidlo. Dobré je přihodit ještě voděodolnou lepicí pásku.

 

LOAP tip: Podrobnosti ohledně opravy si přečtěte v našem článku, jak opravit stan.

 

Ztracený kolík nebo zlomená tyčka ke stanu? Nevadí

Jen se přiznejte, kolik kolíků za sezónu ztratíte? A kolik jich je ohnutých tak, že už skoro nejdou použít? Zamrzí to, ale nejde o tragédii. Náhradní kolíky najdete v základní výbavě každého našeho stanu. Sadu náhradních kolíků seženete případně i ve větších sportovních obchodech.

 

Se sadou náhradních tyček ke stanu je to poněkud komplikovanější. Délky tyčí se totiž výrobce od výrobce liší. Náhradní tyčky ke stanu je proto ideální koupit u stejného výrobce jako je celý stan. V současné nabídce máme aktuálně tyto náhradní tyčky ke stanům.

 

LOAP tip: Laminátové tyče zvládnete opravit i svépomocí. Podrobný návod čtěte zde.