Jaký vodní sloupec bundy: 3000, 5000 nebo 8000 mm?

Outdoorové bundy stále častěji vybíráme podle funkčních parametrů - vodního sloupce a prodyšnosti. Když pomineme populární reklamní zaklínadlo „vyšší hodnoty = lepší hodnoty“, jaký je jejich praktický význam pro outdoorové oblečení? Pojďme se na to společně podívat.

 

Aktualizace 2021: Prohlédněte si nejnovější kolekci softshellového oblečení LOAP – barevné pánské softshellové bundy a dámské softshellové bundy.

 

Než začneme, vysvětlíme si samotný význam funkčním parametrů – co je vodní sloupec a prodyšnost. Zmíníme i další velmi důležitý parametr, na který se často zapomíná – lepené švy.

 

Co znamená vodní sloupec a prodyšnost bundy?

Pojďme si vše ukázat na konkrétním příkladu – softshellové bundě. U softshellky nám výška vodního sloupce říká, jak moc je bunda voděodolná, tj. nepromokavá. Jinými slovy, kolik vody vydrží, než začne prosakovat. Vyšší hodnoty proto logicky znamenají vyšší ochranu při deštivém počasí.

 

Pozn.: Dejte pozor na rozdíl mezi slovy voděodolné oblečení a vodoodpudivé. Je-li bunda vodoodpudivá, znamená to, že po ní voda stéká. Nemusí být ale nepromokavá. 

 

Ruku na srdce: kolikrát do roka lezete na Everest?

Správně zvolené hodnoty parametrů se totiž odvíjí od plánované fyzické aktivity a lokality, ve které se budete nacházet.

 

Bundy s parametrem 10000 mm a 10000 g/m2/24hod se hodí spíš na lyžování do Alp a vyšších pohoří, tj. pro oblasti s větším výskytem srážek a vyšší vlhkostí. Kdy se při zvýšené fyzické aktivitě budete více potit. Právě kvůli většímu pocení jsou tyto bundy obvykle bez zateplení.

Pro bundy s vodním sloupcem 15000, 20000 nebo 50000 mm pak většina smrtelníků využití v Evropě nenajde.

 

Jednou pro vždy: Je mýtus, že vyšší hodnoty funkčních parametrů jsou vždy lepší.

 

Pro středoevropské mírné klimatické pásmo, tj. české podnebí a naše hory, bohatě stačí hodnoty vodního sloupce 5000 mm a prodyšnost bundy 5000 g/m2/24hod. Jinými slovy, vyšší parametry u nás nemůžete náležitě docenit. Neohrožují náš žádné extrémní podmínky, vysoké srážky, ani vlhkost.

 

Když se věnujete lehké turistice a cestujete nejčastěji po Evropě, softshellky s vodním sloupcem 2000 mm jsou příliš málo, ale 5000 mm a prodyšnost 5000 g/m2/24 hod jsou pro vás ideální.

 

Vodní sloupec 10000 mm do města nepotřebujete

Zcela jinou kategorii tvoří městské bundy. Nepředpokládá se, že v nich budete sportovat (dobíhání autobusu se nepočítá). Jsou proto vyráběny bez funkčních parametrů, příp. s nízkými funkčními parametry do 2000 mm. 

 

Takovými parametry často bývají vodoodpudivý nástřik v kombinaci se zateplením. Smyslem je poskytnout vám dostatečné teplo a ochranu před deštěm. Městské oblečení proto není vhodné pro náročnější aktivity.

 

Prodyšnost 2000 nebo radši 20000 g/m2/24 hod?

Odpovědí je "záleží, co v bundě provádíte". Outdoorové bundy s vodním sloupcem 15000, 20000 nebo 50000 mm jsou fajn, ale byste byli 100% voděodolní, je nutné, aby vaše bunda měla také správnou prodyšnost.

 

Hodnota prodyšnosti outdoorového oblečení prozrazuje, jak dobře oblečení dokáže odvádět tělesnou vlhkost na povrch. Prodyšnost obvykle zajišťuje membrána, která začne fungovat, když se člověk dostatečně zahřeje fyzickou aktivitou.

 

Když sportujete a potíte se, ale zároveň chcete zůstat v teple a suchu, potřebujete pot odvést od těla. K tomu vám poslouží právě prodyšnost. Čím víc se potíte, tím vyšší prodyšnost uvítáte. V takovém případě vám bude vyhovovat membrána 5000-8000 g/m2/24 hod.

 

A naopak. Když se při pohybu příliš nepotíte a bundu chcete hlavně na běžné nošení, lehkou turistiku nebo venčení, vysoká prodyšnost (např. membrána 10000) způsobí, že vám bude zima.

 

LOAP TIP: Podrobnosti o správném způsobu oblékání, tzv. „cibulovém systému“, se dozvíte v našem článku Jak funguje princip 3 vrstev oblečení.

 

Vodní sloupec bez lepených švů není kompletní

O lepených švech se ve spojení s funkčními parametry příliš často nemluví. Pokud však softshellová bunda nemá podlepené švy, jsou vysoké parametry vodního sloupce prakticky k ničemu - voda proteče v místech sešití.

 

Rozhodně je lepší vybírat mezi softshellovými bundami s nižšími parametry a podlepenými švy než mezi softshellkami s vyššími parametry bez podlepených švů.

 

Pozn.: Můžete se také setkat s outdoorovými bundami s částečně lepenými švy. V takovém případě má bunda podlepené švy pouze v nejvíce exponovaných místech, například na ramenou.

 

Takže: Jsou lepší voděodolné bundy 5000-5000 nebo 8000-3000?

Na rozdíl mezi hodnotou vodního sloupce a prodyšnosti je potřeba si dát pozor. Pokud máte výrazně vyšší vodní sloupec a nízkou prodyšnost, při aktivním pohybu se velmi snadno zpotíte, protože bunda nedokáže dostatečně rychle odvést pot od těla. V takovém případě bunda funguje spíš jako pláštěnka, ve které sice nezmoknete, ale zpotíte se a bude vám zima.

 

Konkrétní příklad: Pokud vyrazíte na hory nebo túru a váháte mezi bundou s výškou vodního sloupce 5000 mm a prodyšností 5000 g/m2/24hod (tzv. bunda „pět na pět“) a bundou s vodním sloupcem 8000 mm a prodyšností 3000 g/m2/24hod (bunda „osm na tři“), pak bunda s parametry 5000-5000 je pro vás lepší volbou.

 

Dejte přednost outdoor bundě na české hory

LOAP jako výrobce českého outdoorového oblečení jsme si výše uvedených skutečností dobře vědomi, a proto se specializujeme na výrobu funkčních bund a kalhot vhodných pro naše klimatické podmínky. Většina našich outdoorových bund má proto hodnoty vodního sloupce a prodyšnosti v rozmezí 3000-3000 a 5000-5000, což jsou hodnoty ideální pro naše podnebí.

 

To, že je softshell nepromokavý, stejně jako i voděodolnost lyžařských, outdoorových a softshellových bund zajišťujeme pomocí 2 technologií – aplikací kvalitního polyuretanového zátěru nebo funkční membrány. Vodnímu sloupci pomáhá zátěr DryTech, prodyšnosti membrána Aqua Pro.

 

Softshellové bundy se zátěrem DryTech mají přímo na tkanině nanesenou vysoce kvalitní polyuretanovou vrstvu s mikroporézní strukturou. Ta brání prosakování vody a zároveň umožňuje odpaření tělesné vlhkosti.

Oblečení s membránou Aqua Pro je také nepromokavé a prodyšné, ale liší se způsobem aplikace. Membrána je speciální vrstva, která je buď volně vložená mezi svrchní materiál a podšívku, nebo se spojí s vnějším materiálem pomocí laminace. V případě třívrstvé laminace je membrána spojena i s podšívkou.

Bundy prodáváme s lepenými švy, a to buď částečně, nebo zcela. Podporujeme tím nepromokavost softshellu, příp. jiného materiálu, ze kterého je oblečení vyrobeno, ale také nepromokavost v místech sešití. Tuto techniku využíváme především u zimního oblečení, kde je pravděpodobnost kontaktu s vodou (sněhem) daleko vyšší.

 

Voděodolnost bundy důsledně testujeme: 3 kapky a dost!

 

Test finální nepromokavosti látky se provádí pomocí speciálního měřícího přístroje. Zjednodušeně válce, který je přiložen k povrchu testované tkaniny. Postupně se do něj přilévá voda a to až do doby, kdy látkou proniknou první 3 kapky. V tom okamžiku je změřen vodní sloupec. A to je přesně ten údaj, který uvádíme na visačce každé bundy a kalhot.

 

3 rady na závěr: Jak vybrat softshellovou bundu a péče o ni

  1. Nenechte se nalákat na super výhodné akční nabídky nepromokavých softshell bund s parametry 10000-10000 a víc a zvolte si vodní sloupec a prodyšnost podle aktivit, kterým se přes rok věnujete nejčastěji.
  2. Nezapomeňte, že softshellová bunda je jen jednou ze tří vrstev funkčního oblečení. Aby vám při pohybu nebyla zima, nebo jste se příliš nepotili, oblékněte si pod softshell bundu funkční prádlo, příp. i funkční mikinu.
  3. Aby vám vaše oblíbená softshellka vydržela co nejdéle, správně ji perte a impregnujte. Jak na to, si přečtěte v článcích Jak prát softshell a pečovat o něj a Impregnace softshell oblečení: Proč je dobrá a jak na ni.

 

Vyberte si softshellové oblečení LOAP: