Jak vybrat vhodný stan

V jednovrstvých stanech je daleko větší vlhko a pro běžné stanování nejsou vhodné. V nabídce stanů LOAP proto najdete pouze stany dvouvrstvé.

 

Vybíráme konstrukci stanu: Sklolaminát, durawrap nebo dural

Konstrukce ovlivňuje odolnost stanu, proto byste jí měli při výběru stanu věnovat dostatečnou pozornost. Existují 2 typy konstrukcí – laminátové a duralové. Jejich použití se opět odvíjí od účelu, pro který vám má stan sloužit. Běžné turistické stany si bez problémů vystačí s laminátovými pruty. Nejsou sice tak pevné a lehké jako duralové tyče, ale pro standardní účely jsou naprosto dostačující a levnější. Buď můžete mít klasickou sklolaminátovou konstrukci nebo durawrapovou.

 

  • Sklolaminátové pruty zná většina vyznavačů stanování. Pruty jsou vzájemně propojeny spojkou, kterou snadno nahmatáte, pokud prstem přejedete po spojených prutech. Je jakoby vystouplá a občas stane, že při protahování prutu tunýlky drhne. Při neopatrném zacházení se můžou zlomit a ostré hroty v místě rozlomení často stan poškodí. Jejich jednoznačnou výhodou je příznivá cena.
  • Durawrapová konstrukce je také laminátová, ale kvalitnější. Na prutech je nalisovaná polyuretanová folie, která pruty zpevňuje a v případě jejich zlomení eliminuje poškození stanu. Spojka je umístěna v těle tyčky, takže prut je na povrchu hladký.
  • Duralové tyče jsou vyrobeny ze slitiny hliníku, hořčíku, mědi a manganu. Jsou velmi odolné a lehké, proto bývají využívány například u expedičních stanů, které musí čelit většímu náporu větru a dalším rozmarům počasí. Jsou také vhodnější v případech, že stan častěji skládáte a znovu stavíte. Musíte však počítat s cenou vyšší než u laminátové konstrukce stanu.

 

Typické pro všechny typy konstrukce je důraz na snadnou stavbu stanu tak, aby člověk nemusel s pruty zápasit dlouhé minuty. Vše je otázkou praxe a cviku, ale obvykle stan dokážete bez větší námahy složit do 5 minut. Výhodou stanů LOAP je snadná manipulace, vč. sbalení stanu a dostupnosti náhradních tyčí, tj. prutů.

 

LOAP tip: Pokud ještě nejste připraveni se rozloučit se svým starým stanem, zkuste mu dát druhou šanci a opravit ho. Jak na to, jsme sepsali v našem článku Jak opravit stan.

 

Vodní sloupec podlážky a lepené švy jsou důležitější než vodní sloupec vnějšího stanu

Voděodolnosti stanu je dosaženo tak, že látka tropika je opatřena polyuretanovým zátěrem. Díky zátěru zůstane vnitřní stan v suchu, stejně jako vy. Vodní sloupec vnějšího stanu může v našem podnebném pásmu dosahovat hodnot od 1000 mm výše. Nemusíte to ale přehánět, vzhledem k množství srážek v ČR si pohodlně vystačíte s hodnotami mezi 1000-3000mm.

 

Nejvíce problémová místa představují švy, proto zkontrolujte, že vámi vybraný stan má švy přelepené. Veškeré stany LOAP mají švy přelepené tak, aby se jimi voda nemohla dostat dovnitř.

 

Důležitější než vodní sloupec tropika jsou také hodnoty vodního sloupce podlážky. Na podlážku je totiž vyvíjen největší tlak, například pokud na ní klečíte. Je proto vhodné, aby vodní sloupec podlážky byl alespoň 5000 mm. Tato hodnota vám již poskytne dostatečný komfort a také poměr cena/výkon se vyplatí. Stany LOAP mají podlážku právě s odpovídajícím vodním sloupcem 5000 mm, a jsou tedy vhodné pro bezproblémové a komfortní stanování.

 

Správná velikost stanu zaručí pohodlí, umožní vaření a schová i kola

Velikost stanu jde opět ruku v ruce se způsobem použití. Důležité je si uvědomit, zda hledáte pohodlný stan na plánovanou dovolenou v kempu, na pobyty v přírodě či na festivalech.

 

  • Rodinný stan by měl být prostornější, aby měli všichni členové dostatečné pohodlí a zároveň měli po ruce svá zavazadla.
  • Turistický stan by měl být především odolný, aby vydržel i nepříznivé počasí v horách, silný vítr nebo déšť. Zároveň by měl mít nízkou hmotnost, aby vás během dne příliš netížil na zádech.
  • Pro cyklisty, kteří chtějí vyjíždět z 1 místa, skvěle poslouží stany cyklo. Mají velmi prostornou předsíň, do které se vejdou až 4 kola a dá se pod ní i vařit. Cyklisté ocení nízkou hmotnost stanů.

 

Kromě počtu osob je nutné zvážit také velikost a počet zavazadel. V LOAPu myslíme především na pohodlí, proto i stany pro 2 mají 2 samostatnými vchody. Nebudete muset přelézat jeden přes druhého a získáte kvalitní odvětrávání.

 

Větrání a moskytiéra – nepostradatelní parťáci pohodlí

Větrání je nezbytnou součástí každého stanu. Napomáhá udržovat správnou teplotu a zároveň odvádí nahromaděnou vlhkost, která se drží na vnitřní straně tropika. Často bývá řešeno ventilačními otvory, které by měly být minimálně dva. Nejlepší místo pro větrací otvory se nachází v co nejvyšším bodě stanu. Otvory by měly jít zevnitř stanu zavřít, aby jimi v případě nečasu nepronikal déšť a chlad.

 

LOAP tip: Stan má řadu důležitých funkčních vychytávek, které byste měli při výběru stanu zohlednit. O které jde, jsme sepsali v článku K čemu jsou dobré jednotlivé díly stanu.

 

Pravděpodobně nejúčinnějšího větrání dosáhnete otevřením vchodových otvorů. Pokud máte dva, bude proudění vzduchu uvnitř stanu ještě lepší. Výhodou krytých vchodů navíc je, že budete moct větrat i za deštivého počasí. Cirkulaci vzduchu pomůže také povytažení dolního okraje tropika.

 

Nepostradatelným pomocníkem je také moskytiéra, která bývá často součástí vstupních otvorů nebo okének. Nejenže brání dotěrnému hmyzu, aby se u vás ubytoval, ale také podporuje větrání. Pokud byste se měli rozhodnout mezi stanem s moskytiérou a stanem s okny z průsvitného igelitu, dejte přednost moskytiéře. Stany s igelitovými okny se více zapařují a pobyt uvnitř není příliš příjemný.

 

Prohlédněte si kolekci stanů LOAP

 

LOAP tip: Hodit se vám může také náš článek Jak vybrat správný spací pytel a karimatku.