Jak sbalit spacák a pečovat o něj

Dekový spací pytel pro dvě osobyA je to tady zase. Před vámi leží spací pytel a výrazně menší obal. Jak ho dostat dovnitř? Někteří z vás spacák možná různě překládají a v úhledné roličce vloží do obalu, jiní spacák do obalu cpou hlava nehlava. Jsou tyto způsoby správné, nebo existuje nějaký fígl?

 

V jednom z našich minulých článků jsme vám poradili, jak vybrat správný spací pytel a karimatku. Teď se podíváme na to, jak o spací pytle pečovat a jak je rychle a efektivně sbalit.

 

Spací pytel skládat nebo pěchovat?

Možná budete překvapeni, ale spací pytel se má do obalu skutečně napěchovat. To je dobrá zpráva pro děti, které si balí spacák na táboře. Pečlivé skládání sice na pohled vypadá lépe, ale pro izolační vlákna je škodlivé. Překládáním dochází k jejich poškozování, a tak se snižuje životnost spacích pytlůNejlepší je spacák do obalu nacpat halabala a po návratu domů ho okamžitě rozložit.

 

Spacák doma pověste na ramínko

Spací vak si z obchodu odnášíme pečlivě sbalený v cestovním obalu, což budí dojem, že v něm má být schovaný i doma. Spacáky by však měly být uvnitř obalu co nejméně. Je-li napěchovaný v obalu, jeho izolační vlákna jsou nadměrně zatěžována a rychleji se opotřebovávají.

 

Pokud chcete, aby vám spací pytel dlouho vydržel, držte se následujících rad. Spacák rozložte na zemi nebo ho zavěste na ramínko. Většina spacáků má poutka, za která se dá pytel snadno přichytit, takže by to neměl být problém. Takto připravený spacák schovejte na suché místo. Zabere sice víc místa, ale vyplatí se to.

 

O spací pytel se starejte i během kempování

Správnou péči si spacák zaslouží nejen na konci sezóny, ale i během samotného kempování. Po příjezdu do cíle ho vyndejte z cestovního obalu, aby nabral svůj objem. Ráno ho vždy pořádně vyvětrejte a nechte vysušit. Přejíždíte-li z místa na místo a utahujete-li spacák kompresními popruhy, dělejte to pouze na nezbytně dlouho dobu. Spací pytel větrejte rozepnutý.

 

Dámský spací pytelJak vyprat spacák, aby déle vydržel

Dekový spacák i mumie, zejména ten hojně používaný, čelí čas od času špinavým skvrnám a zápachu. Vnitřním nečistotám můžete předcházet používáním vložky do spacího pytle, která nejenže chrání spacák před znečištěním, ale představuje také další zateplovací vrstvu. Užitečná je i z hygienického hlediska. Proti vnějším nečistotám se ale moc dobře bránit nejde. Drobné skvrny můžete očistit houbičkou namočenou v mýdlové vodě, ty větší už si vyžádají praní v pračce.

 

Před praním si nejprve zkontrolujte, zda můžete spacák skutečně prát, a držte se pokynů výrobce. Časté praní spacích pytlů nedoporučujeme, protože zhoršuje izolační vlastnosti. Před praním zapněte všechny zipy, včetně suchých, aby nedošlo k poškození tkaniny.

 

Spacák perte samostatně. Doporučujeme používat tekutý prací prášek, nejlépe speciální přípravek, který vám poradí v prodejně se sportovním vybavením. Spací pytel perte na šetrný program a nechte dobře vymáchat, aby se vyplavil veškerý prášek. Až se pračka vyřádí, pytel vyndejte a vodorovně rozložte na sušák. Takto ho nechte pozvolna schnout. Nespěchejte a nepokládejte spacák na topení.

 

LOAP TIP: Je-li vaše pračka malá, raději ho vyperte ve vaně. Vyvarujte se ždímání a nezapomeňte ho pořádně vymáchat.

 

Dětské spací pytle i spacáky pro dospělé LOAP: