Jak prát softshell a pečovat o něj

Pánské softshellové bundy

Nevíte, jak prát softshellovou bundu nebo softshell kalhoty? Chystáte se na první praní nebo se nemůžete rozloučit se svou milovanou softshellkou a chcete, aby vám vydržela co nejdéle? Dnes si řekneme, jak prát softshell oblečení, a také vám poradíme, jak o něj správně pečovat.

 

Aktualizace 2021: Prohlédněte si nejnovější kolekci softshell oblečení LOAP – barevné pánské softshellové bundy a dámské softshellové bundy.

 

Softshellku prát, nebo neprat?

Lidé se často bojí prát softshellovou bundu, protože mají pocit, že pračka poruší funkční vlastnosti materiálu. Možná se budete divit, ale praní softshellu je žádoucí. Špína i nečistoty z odvedeného tělesného potu totiž ucpávají póry, jejichž průchodnost je nezbytná pro správnou funkčnost membrány. Občasné praní softshell bundy je tedy vhodné. 

 

Drobné nečistoty odstraníte navlhčeným hadříkem, s většími si musí poradit pračka. Při praní v pračce důsledně dodržujte pokyny výrobce a nepodléhejte vlastním dojmům. Ušetříte si následné zklamání z výrobku i peníze za nový. Samotný postup, jak vyprat softshellovou bundu je přitom velmi jednoduchý.

 

Před praním softshellové bundy

Před vložením bundy do pračky projděte kapsy, vyndejte jejich obsah a pozapínejte všechny zipy, včetně těch na suchý zip. Bundu otočte naruby. Softshellky perte samostatně, aby nedošlo k jejich poškození.

 

Jaký prací prášek na softshell?

Bundu máte v pračce, teď už jen přidat prášek a můžete prát. Ale pozor! Na praní nepoužívejte běžný prací prostředek, ale investujte do speciálního pracího prášku na softshell. Věřte, že se vám to vyplatí, neboť běžné prací prostředky nejsou tak šetrné, a mohou vlastnosti softshellu narušit. 

 

Sehnat speciální prací prášek, příp. prací gel pro softshellky není dnes žádný problém. Stačí zajít do obchodu se sportovním a outdoorovým oblečením (např. Sportisimo) a vybrat si, příp. se nebát zeptat – obsluha vám ráda doporučí, v čem prát softshell.

 

Pánské softshellové bundy

Softshell vs. aviváž

Aviváž při praní softshellové bundy nikdy nepoužívejte! Sice vám bunda nebude vonět po rozkvetlé louce, ale zachová si své funkční vlastnosti. Stejně tak není vhodné používat změkčovadla vody a bělicí prostředky.

 

Impregnace na bundy

Každá bunda je originál a nelze zobecnit, jak dlouho vydrží impregnace oblečení od výrobce. Proto je lepší řídit se zdravým rozumem a sledovat, zda bunda stále plní svou funkci či nikoli. V případě pochybností sáhněte po impregnaci a obnovte impregnační vrstvu. 

 

Impregnaci na softshell seženete ve spreji či v tekuté formě. Dokonce ji můžete koupit v balení 2v1 spolu s pracím práškem. Impregnujte však raději jen vyprané oblečení. V opačném případě naimpregnujete také špínu, kterou pak odstraníte jen velmi těžko. 

 

LOAP TIP: Pokud se chcete dozvědět víc, věnujte pár minut našemu článku Impregnace funkčního oblečení: proč je dobrá a jak na ni

 

Softshell do sušičky nedávejte

Perte vždy podle instrukcí od výrobce. Softshellové bundy i kalhoty většinou snesou praní do 40° C, ale přikláníme se spíše ke 30° C a šetrnému praní. Oblečení je vhodné dobře vymáchat, aby se prací prášek skutečně dobře odstranil.

 

Pokud to výrobce nedovolí, bundu ani kalhoty neždímejte a nesušte v sušičce. Vyperte, vymáchejte, neždímejte. Zapomeňte i na ruční ždímání, mohli byste poškodit membránu a narušit její funkčnost. Sušte na ramínku a nechte vodu odkapat do vany nebo na ručník, abyste si nezničili podlahu.

 

Zde příp. najdete obecnější tipy, jak prát prádlo.

 

Dámské softshellové bundyDesatero softshell praní

  1. Vyprázdněte všechny kapsy
  2. Zapněte zipy včetně suchých zipů
  3. Otočte bundu/kalhoty naruby
  4. Používejte speciální prací prostředek
  5. Nepoužívejte bělidla, aviváž, změkčovadla vody
  6. Perte na 30°C-40°C dle pokynů výrobce
  7. Nechte oblečení pořádně vymáchat
  8. Nikdy neždímejte v pračce ani v ruce
  9. Nepoužívejte sušičku – nechte okapat a uschnout na ramínku
  10. Dle potřeby použijte impregnaci na softshell

 

Vyberte si softshell oblečení LOAP:

 

Více článků o softshellu:

  1. Jaký vodní sloupec bundy: 3000, 5000 nebo 8000 mm?
  2. Jak funguje princip 3 vrstev oblečení
  3. 7 pádných důvodů proč nosit funkční termoprádlo