Péče o boty – jak se starat o kožené boty i syntetiku

Když kupujete boty, chcete, aby vám dlouho vydržely. Umíte si je ale dobře vybrat? Víte třeba, jaká je správná péče o koženou obuv nebo semišové boty, jakou vybrat impregnaci na syntetickou obuv? Přečtěte si, jak se starat o boty tak, aby vám sloužily co nejdéle.

 

Dámské boty

Mějte více bot na různé aktivity

Ze všeho nejdřív se zamyslete nad tím, jaké boty vlastně potřebujete a kam v nich budete chodit. Neexistuje univerzální bota, kterou vezmete na koncert, horské túry i pláž. Vždy je dobré mít víc bot, každý pár na jinou aktivitu. Budete-li boty používat k jiným činnostem, než pro jaké byly vyrobeny, opotřebíte = vyhodíte je nejspíš mnohem dřív.

 

U bot na velikosti záleží!

Účel bot známe, teď ještě vybrat správnou velikost. Zdá se to lehké, ale někdy výběr dopadá špatně. Nohy v průběhu dne mírně otékají, proto doporučujeme nakupovat boty nejlépe odpoledne. Až je donesete domů, obujte si je znovu. Pokud vám boty stále dobře sedí, máte vyhráno. Když ne, jděte je vrátit. Noha musí být v botě dobře zafixovaná, jinak dochází k deformaci obuvi. Pohyb chodidla uvnitř boty totiž poškozuje podšívku i stélku. Na druhou stranu vás boty zase nesmí příliš tlačit.

 

TIP: Přečtěte si článek pro ty, kteří váhají, jak vybrat správnou velikosti obuvi

 

Kožené boty se chovají jinak než syntetická obuv

Za pozornost rozhodně stojí také materiál, ze kterého jsou boty vyrobeny. O některé materiály se musíte starat více než o jiné. Jako příklad si uveďme kůži, kterou musíte na rozdíl od syntetiky krémovat. Správná péče o boty je základním předpokladem dlouhé životnosti. Nepodceňujte ji.

 

Zářivé barvy nejsou napořád

Syté barvy časem blednouBílá pro změnu žloutne. Kožené boty mohou v důsledku vnitřní vlhkosti pustit barvu a obarvit ponožky.

 

Vycházkové boty

Jak pečovat o boty z kůže, syntetiky a ostatních materiálů?

  • Kožená obuv: hladká useň – Hladké usni věnujte pravidelnou a důslednou péči. Nečistoty odstraňte suchým nebo vlhkým hadříkem a následně kožené boty vysušte. Poté naneste speciální krém a naleštěte je. Useň rozhodně není voděodolná, takže boty impregnujte.
  • Kožená obuv: nubuk a velur – Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Nubuk je useň broušená po líci, velur po rubu. Lidový název pro velur je semiš. Nechoďte na ně s vodou, nemají ji příliš v lásce. Při péči o semišové boty je lepší použít gumový kartáček, kterým se zbavíte nečistot. Pro oživení barev použijte speciální bezbarvé nebo barevné sprejeSemiš ani nubuk nekrémujte! Impregnace je naopak důležitá, protože posílí vodoodpudivost i odolnost proti špíně.
  • Kožená obuv: lakovaná useň – Lakovanou useň otřete vlhkým hadříkem a naneste speciální přípravek pro tento typ kůže.
  • Syntetika – Na boty z umělých materiálů stačí pouze vlhký hadřík. Po ošetření syntetické kůže boty vysušte a ošetřete impregnací na syntetickou obuv.
  • Textil – Textilní boty čistěte zasucha kartáčkem. Na větší nečistoty použijte navlhčený hadřík. Rozhodně boty neperte. Mastné skvrny odstraňte čističem na textil. Boty ošetřete impregnací na textil.
  • Boty s membránou – Boty s voděodolnou membránou otřete vlhkým hadříkem nebo kartáčkem. Nechte je vyschnout a teprve pak naneste impregnaci.
  • Neoprenové boty – Neoprénové boty do vody pořádně vypláchněte a vysušte. Na větší nečistoty použijte mýdlový roztok a houbičku.  

 

TIP: Jak se starat o outdoorové boty se dozvíte v našem článku Impregnace: Proč je dobrá a jak na ni.

 

8 tipů pro zvýšení životnosti obuvi

Držte se následujících tipů a budete se z bot radovat nejednu sezonu. 

 

  1. Kožené i syntetické boty obouvejte pomocí lžíce - Lžíci používejte zejména u uzavřených typů bot. Necpěte se do nich silou, jinak zničíte patní část. Pokud mají boty šněrování nebo jiný typ zapínání, nejdříve ho povolte.
  2. Boty vysušte a vyvětrejte - Noha se v botě potí, ať se vám to líbí, nebo ne. Je důležité, abyste nechali boty pořádně vyschnout a vyvětrat, a to i po krátké procházce. Pokud promoknou, vycpěte je novinami a vysušte je. Nikdy však boty nedávejte přímo ke zdroji tepla nebo na slunci, protože vysoké teploty je mohou znehodnotit. Přirozené sušení sice trvá déle, ale kdo si počká, ten se dočká, a ještě má v čem chodit.
  3. Pořiďte si napínáky - A vložte je do bot. Obuv si zachová svůj původní tvar.
  4. Boty střídejte - Nenoste jedny a ty samé boty každý den. Dejte jim čas na odpočinek, šetřete materiál. Stejně tak jim dopřejte dostatek času na vyschnutí, viz bod 2.
  5. Respektujte účel obuvi - Nevhodným používáním boty ničíte, a přitom nemusí jít o výrobní vadu. Uvědomte si, že doba životnosti se nerovná době záruční. Vždy záleží na tom, jak se o boty staráte, jak s nimi zacházíte a k čemu je využíváte.
  6. Boty impregnujte - Před prvním použitím boty naimpregnujte. Zvýšíte jejich vodoodpudivost i odolnost vůči nečistotám. Dále nanášejte impregnaci podle potřeby. V deštivém počasí budete impregnovat častěji, ale vyplatí se to. Čas vložený do pravidelné údržby se vám vrátí v delší životnosti bot. Zejména v zimě obuv trpí kvůli soli a jiným posypovým materiálům, které na ní vytvářejí bílé skvrny.  Boty čistěte a ošetřujte impregnací mnohem častěji.
  7. Syntetické boty neperte - Pokud vám to výrobce vyloženě nedovolí, na praní zapomeňte. Je to možná jednodušší než vzít hadřík a ručně je vyčistit, ale praním můžete boty nenávratně poškodit.
  8. Opotřebované části bot vyměňte za nové - Stélky, patníky a jiné namáhané části možná budete muset čas od času vyměnit. Udělejte to co nejdříve, předejdete poškození dalších částí.

 

Prohlédněte si kolekci obuvi LOAP: